Eit godt verktøy for å minske forsøpling er å sjå på kva for risikofaktorar som ofte spelar inn når forsøpling skjer – dette blir kalla forsøplingsrisiko. For at tiltak mot forsøpling skal vere effektive, er det viktig å identifisere situasjonane der forsøpling oppstår. Dei seks kategoriane under har høg forsøplingsrisiko, og gir eit godt grunnlag for å arbeide med tiltak:
1. Utandørs aktivitet
Sjansane for at gjenstandar kjem på avvege er større utandørs enn innandørs. Søppel som blir lagra ute, eller tatt med ut, kan bli gløymt eller hamne på avvege på grunn av vêr eller dyr som drar det med seg ut i naturen eller bybiletet.
Døme:
Søppel med låg vekt, som serviettar, kan blåse bort når det blir tatt med ut.
2. Eingongsprodukt
Salg og bruk av eingongsprodukt og emballasje, spesielt når dei blir kasta på farten, bidreg til forsøpling. Risikoen for forsøpling er størst når ein skal kvitte seg med eit produkt.
Døme:
Takeaway-kaffikoppar blir ofte sette att på strømboksar i byområde.
3. Låg verdi
Det er enklare å ta vare på gjenstandar som blir oppfatta som verdifulle, enn dei som har låg verdi. Verdien på produkt blir vurdert ut frå kvalitet, haldbarheit og status.
Døme:
Gratis ting, som pennar og brosjyrar, kan lett hamne på avvege fordi dei blir sett på som lite verdifulle.
4. Oppfatta som organisk
Produkt eller emballasje som blir oppfatta som organiske, kan føre til meir forsøpling. Det er lett å tenkje at det ikkje gjer noko om nedbrytbar emballasje hamnar på avvege.
Døme:
Ein takeaway-boks av bioplast kan hamne i naturen fordi forbrukaren trur han blir broten ned der.
5. Menneskeskapt miljø
Besøkande føler ofte mindre eigarskap til område som blir opplevde som andre sitt ansvar, og desse blir lettare forsøpla. Rot og søppel kan signalisere at det er akseptabelt å forsøple.
Døme:
Ein rotete og uoversikteleg uteservering har høg risiko for forsøpling.
6. Barrierar
I tillegg til desse kategoriane finst det andre barrierar for verksemder og forbrukarar som aukar risikoen for forsøpling – som manglande infrastruktur, dårleg design eller mangelfullt regelverk.
Døme:
Emballasje som deler seg i små bitar som lett blir mista, eller overfylte søppelkassar.