A A A Svart på hvitt - normalt Hvitt på svart

Å lese åtte bøker på ein dag ...

Me fekk ein plakat i posten i går, den gav oss inspirasjon:

PLAKAT Nominerte  2013

Dei nominerte bøkene er norske og aktuelle romanar skrivne av både etablerte og nye, spanande forfattarar. Bøkene egnar seg både for unge og vaksne.

Men å lese gjennom åtte bøker ... Her måtte det harde prioriteringar til! Det viste seg at tre av bøkene var utlånte - så då var eg nede i fem ... korleis velje mellom dei? Eg byrja med denne:

Lars Ove Seljestad - Isberg

Her er Nominasjonsjuryen si grunngjeving:

"Ein 16-årig gut mister heimen og foreldra i eit ras. Når det pedagogisk innstilte samfunnet rundt ham gir uttrykk for si medkjensle og omsorg svarer han med å rope i raseri: "Alt er helt vanlig!" Når guten seinare skal følgje i sin fars fotspor som industriarbeidar slår han ikkje til innanfor det maskuline fellesskapet i fabrikkhallen, og seinare velgjer han valden. Isberg trekker næring og inspirasjon frå den eldfulle, Nietzsche-påverka poeten Kristofer Uppdal (1878-1961), og Lars Ove Seljestad tek enda ein gong opp forholdet mellom natur og kultur og mellom det maskuline og det feminine i denne både lyriske og valdsame romanen. Forfattaren skriv på sitt beste ein både urovekkande og potensielt debattskapande litteratur som går i ei anna retning enn den detaljorienterte kvardagsrealismen som elles herskar i samtidas litterære landskap."

Mi meining: Ja, etter å ha lese gjennom boka må eg seie meg einig med juryen - men huff for eit indre det var på denna guten!

 

Vidare til bok 2:

Mona Høvring - Venterommet i Atlanteren

Nominasjonsjuryen si grunngjeving:

"Mona Høvrings hovedperson, Olivia, virker å være laget av et slags urolig, vulkansk materiale slik som hun formes i en rekke forskjellige arbeids- og kjærlighetssammenhenger. Hun arbeider blant annet på et smelteverk, og tumler ubestemt rundt, inntil livet åpner seg da hun møter jenta Bé og seinere arver et hus på Island. Olivia står fram med alle sine kinks og forsvarsmekanismer og nettopp derfor virker hun så levende. Venterommet i Atlanteren blir en oppløftende tekst om en dirrende, ungdommelig tilstand hvor nei og ja faller på feil tidspunkter og ofte oppå hverandre. Bé følger Olivia til Island, men heller ikke her er deres liv sammen spesielt stabilt. Bé har unfinished business et annet sted, og Olivia overmannes igjen av avsky: "Jeg senka meg ned i det dampende vannet, lå der og skalv, som nåla i et kompass, feilnavigert på grunn av en kraftig magnet." Høvring har skrevet en vital og lyrisk roman med et motstandskraftig sinn i sentrum."

Mi meining: Eg likte boka, godt driv i teksten og måtte lesast ferdig!

 

Og så byrja eg på bok tre ... men kva eg meinte om den får vere til ein annan gong.

Eivind Hofstad Evjemo - Det siste du skal se er et ansikt av kjærlighet

Nominasjonsjuryen si grunngjeving:

"Eivind Hofstad Evjemos andre roman er et gruppeportrett av et sammensatt bygdedyr. Her er det rom for alt, fra hovmod til ubehjelpelighet, fra mange gjennomsnittsmennesker og til like mange livsløgner. Det er en både trist og morsom bok om livet i en typisk velfødd norsk bykommune. Romanen er skrevet i fugleperspektiv, der totalbildet er det sentrale. Men det er spesielt fire personer leserne blir godt kjent med. Blant de fire er utviklingshemmede Siri, en stemme vi sjelden ser i samtidsprosaen. Dette er en politisk roman på en nærværende, meningsfull og varm måte. Den handler ikke om hvordan systemene bør endres for å skape en bedre verden, den handler om at vi alle må bli bedre medmennesker. Romanen er en hyllest til de som faller utenfor et samfunn konstruert for friske mennesker."

Og den som vil vite meir om Ungdommens kritikerpris kan lese meir her:

Nominasjonsjuryens grunngjeving og Bakgrunn for nominasjonane


Skriv ut
--> Hengelås Logg inn

Opningstid

Måndag Stengt
Tysdag 11.00 - 15.00
Onsdag Bokutkøyring
Torsdag 11.00 - 18.30
Fredag Stengt

 

Kontakt oss

Telefon:

46 91 56 47Besøksadresse:
Årdal kulturhus 

Farnesvegen 3
6884 Øvre Årdal

Postadresse:
Postboks 184
6882 Øvre Årdal
bibliotek@ardal.kommune.no

 

 Org.no.
954679721