A A A
Kontrastverktøy Kontrastverktøy

Med lyd til bøkene si verd

Rett til å lese - pressemelding

Bøker og leseglede bør være tilgjengelig for alle. Nå er Årdal bibliotek med i Rett til å lese-aksjonen og gjør en innsats for at enda flere skal få tilgang til litteratur.

Altfor mange får ikke oppleve leseglede fordi de sliter med å lese trykt tekst. Dysleksi, synshemming eller AD/HD kan være noen av årsakene til at lesing blir vanskelig. Å lese handler om grunnleggende samfunnsdeltagelse og tilgang på informasjon, noe de fleste tar som en selvfølge. For mange kan lydbøker være veien til bøkenes verden. 

Rett til å lese er en aksjon i regi av NLB (Norsk lyd- og blindeskriftbibliotek). NLB tilbyr lydbøker til alle som har problemer med å lese vanlige bøker.

Aksjonen er på norgesturné og besøker en rekke av landets bibliotek. Nå er turen kommet til folkebibliotekene i Sogn og Fjordane.

Utstilling og informasjonsmateriell fra Rett til å lese-aksjonen er for tiden å finne i Årdal bibliotek.­­ Biblioteket bidrar til å spre budskapet og gjøre litteratur tilgjengelig for flere. 

Tusenvis av lydbøker
Tilbudet til NLB er et supplement til det lokale biblioteket. NLB har en stor lydboksamling med bøker i alle sjangre, til barn, ungdom og voksne. Lydbøkene fra NLB lånes ut gratis og er lett tilgjengelig for lånerne. Bøkene kan strømmes eller lastes ned via appen Lydhør - eller sendes portofritt i posten på CD. 

Landsomfattende aksjon
Målet med Rett til å lese-aksjonen er å skape engasjement for saken og gjøre bøker tilgjengelig for alle. Alle som kjenner noen som strever med å lese, oppfordres til å fortelle om aksjonen og NLBs tilbud. Ved å spre ordet bidrar man til at enda flere kan få tilgang til bøker og informasjon. 

Kampanjen i Årdal bibliotek varer til og med 4. oktober.

Få mer informasjon på kampanjenettstedet: www.rettilålese.no.

 

Fakta:

NLB – biblioteket for lyd og punkt

NLB (Norsk lyd- og blindeskriftbibliotek) er et landsdekkende bibliotek som produserer og låner ut lydbøker og punktskriftbøker til alle som strever med å lese trykt tekst. Årsaker kan være dysleksi, synsvansker, AD/HD eller andre forhold.


Det er gratis å låne bøker fra NLB.


Lydboksamlingen består av flere tusen titler, med bøker for voksne, barn og ungdom. Hvert år produseres 1000 nye lydboktitler. I samlingen finner du både skjønn-, fag- og studielitteratur. NLB tilbyr også et variert utvalg tidsskrifter, samt Aftenposten og Bergens Tidende i lydutgave.


Lånerne kan laste ned eller strømme lydbøkene - eller få dem tilsendt portofritt på CD i posten.


Alle som har vansker med å lese trykt tekst kan melde seg inn i NLB. De som ønsker å bli låner, trenger en bekreftelse fra fagperson, for eksempel fastlege, lærer, optiker eller annen relevant fagperson.


Les mer på NLBs nettsted: www.nlb.no

 

Rett til å lese

Rett til å lese er en aksjon i regi av NLB.

Flere hundretusen nordmenn har problemer med å lese trykt tekst i Norge i dag.

De har dermed ikke samme tilgang til litteratur og informasjon som andre tar som en selvfølge. Mange vet ikke hvilke rettigheter som finnes og kjenner ikke til NLBs tilbud.

Aksjonen skal skape engasjement rundt saken og gjøre NLBs tilbud bedre kjent.


Se nettstedet: www.rettilålese.no. Fra kampanjesiden kan du spre budskapet ved å sende en gratis lydbokhilsen eller gi Rett til å lese-produkter i gave. I nettbutikken finner du T-skjorter og handleposer med litteraturmotiv. Produktene selges uten profitt og skal kun formidle et ideelt budskap og viktig informasjon.


En rekke kjente personer har engasjert seg i saken. Aksjonens ambassadører er: Knut Nærum, Linn Ullmann, Beate Grimsrud, Levi Henriksen, Gro Dahle, Jørn Lier Horst, Are Kalvø, Håvard Tjora, Hans Olav Lahlum, Gisken Armand, Nils Ole Oftebro, Tove Nilsen og Aslak Sira Myhre.